nedelja, 16. september 2012

Kolački za otroško kuhinjo

Za današnje dopoldne sem si omislila okraševanje majhnih tortic oziroma kolačkov, ki se jim v angleščini pravi cupcakes. Zdela se mi je luštna aktivnost za otroke in popestritev jutra. Ker starejši sin zelo rad kranclja po razno raznih zadevah, sem bila prepričana, da mi ga bo uspelo odvleči izpred računalnika in za mizo, kamor sem že prinesla še vroče izpod šivanke spečene tortice ter cel kup drugega okrasja od vrvic do perlic. In nisem se motila. Takoj, ko je zagledal biskvitne dobrote na mizi, se je lotil dela, a ne samo on, temveč tudi mlajši sin! Potem pa je prišel očka s svojo malho polno orodja in naznanitvijo, da bo ta čas izkoristil za pričvrstitev police na steno, in oba sta kot kafri izginila za njim.

Kolaček izdelan v 5 minutah!

Potrebovali boste papirnato košarico za peko muffinov (kolačkov), polnilo, sukanec in šivanko, košček blaga, lepilo za tekstil in malce trši papir.

Iz malce tršega papirja izrežite krog premera 4,7 cm oziroma v velikosti dna papirnate košarice. Ta krog nato prilepite na dno v notranjosti košarice. To je nujno, da košarica obdrži obliko po lepljenju.

Nato iz blaga izrežite krog premera 13,5 cm. V šivanko vdenite sukanec dolžine cca. 90 cm, oba konca sukanca zavozlajte in dobili boste dvojno nit. Krog iz blaga obšijte s sukancem kot prikazuje slika levo.

Ko obšijete cel krog, boste lahko naredili mošnjiček z vlečenjem sukanca kot je razvidno s slike.

Ta mošnjiček nato napolnite s polnilom, in sicer toliko, da boste dobili želeno obliko. Če bi radi bolj čvrst ali večji kolaček, boste pač dali več polnila. Če bi radi mehkejšega ali manjšega, pa pač manj.

Ko ste kolikor toliko zadovoljni s količino polnila v mošnjičku, zategnite sukanec in naredite trojni vozel z zankanjem oziroma zavozlajte po svojih najboljših močeh. Spodnje luknje ne zaprite v celoti. Skoznjo boste še lahko dodali polnilo, če boste opazili, da je kolaček slučajno še premalo poln.


Z lepilom dobro namažite notranjost papirnate košarice. Uporabite lepilo za tekstil.

V košarico dajte napolnjen mošnjiček oziroma kolaček. Pritisnite navzdol, da se spodnji del kolačka sprime s košarico, nato pa vse skupaj dajte v pekač za muffine ali v kakšen majhen kozarček, da se bo tudi stranski del papirnate košarice zlepil s kolačkom. Ne lepite stranskega dela košarice na kolaček z rokami, ker se boste lahko le še poslovili od naborkov.




Ko se vse posuši, se lahko lotite okraševanja tako kolačka kot košarice. 
Mejo pri tem pa postavlja le vaša domišljija!



Ni komentarjev:

Objavite komentar