sobota, 7. julij 2012

Recikliranje starih oblačil

Naša potrošniška družba je vajena kupovati nova oblačila. Ne vem sicer, kako je danes, vendar včasih je bilo izmenjavanje oblačil nekaj vsakdanjega. Bilo je samoumevno, da je najstarejši otrok dobil nova oblačila, ki so jih nato dedovali mlajši otroci. Z vidika širšega sorodstva pa se je lahko celo dogajalo, da je tudi najstarejši otrok v družini dobil oblačila od bratranca ali sestrične. Moje odraščanje je bilo zaznamovano s ponošenimi oblačili in čevlji. Čeprav sem se oblačil, še posebno sestričninih, vedno zelo razveselila, to ne morem reči za čevlje. Otroški spomini na čevlje so boleči, saj sem večkrat nosila premajhne in preozke še posebno glede na specifiko mojega stopala, ki je počasi že začelo dobivati svojo deformirano obliko. Časi so bili pač drugačni, ponudba močno omejena in trg ni bil preplavljen s celo zbirko takšnih in drugačnih blagovnih znamk oblačil in čevljev po razmeroma ugodni ceni.

Kakorkoli že, tokrat ne bom govorila o novih oblačilih, temveč starih, ponošenih cunjah. Mislim, da nisem edina, ki je v škatle (za več let) spravljala oblačila, ki so redko šla z nami na zmenek, oblačila s sentimentalnim pomenom, oblačila, ki jih je povozil čas, oblačila, ki so postala nerazumljivo pretesna ali razumljivo prevelika ... in trajalo je kar nekaj časa, da sem v svojih možganih naredila preklop in začela na vsa ta shranjena oblačila gledati kot na kupe neizkoriščene tkanine. Naenkrat sem v prevelikem krilu videla kratke hlače, v moški kratki majici, ki ji je sušilec odvzel dolžino, otroško kratko majico, v jopi trendovsko torbico, v stari luknjasti rjuhi kuhinjske krpe, v moški srajci oblekico, v puloverju spodnji del otroške trenirke ...

Seveda je krojenje po že obstoječih oblačilih izredno zamudno, če želite narediti vse pravilno. To pomeni, da krojite tako kot bi, če bi imeli pred seboj en velik kos blaga. Pravilno krojenje priporočam, ker ni žive duše, ki bi kasneje iz končnega izdelka ugotovila, iz česa je ta izdelek nastal. Vendar to pomeni, da bo potrebno staro oblačilo razparati po šivih, kar je nadvse zamudno opravilo, a hitro poplačano, ko pomislite, koliko evrov več boste na koncu imeli v denarnici. Drug izziv bo glavna nit. Večina oblačil ni krojenih glede na glavno nit, zato so zapotegnjena in posledično lahko iz moške kratke majice kvečjemu dobite otroško majico, pa še tu si bo včasih potrebno pomagati še z eno dodatno majico, da sešiješ eno pravilno ukrojeno. Če neko oblačilo prikrojiš (popraviš tu in tam), največkrat ne moreš odstraniti dele blaga, ki jih je že načel zob časa. Pri klasičnem krojenju pa lahko zaobidete problematična področja; stanjšan del blaga na kolenih ali zadnjici, uničen del tkanine pod pazduho zaradi uporabe deodorantov, razcefrana dolžina, luknjice na posameznih delih blaga itd.

Zakaj je iz ponošenih oblačil najbolj smotrno izdelati otroški kos oblačila?

  1. Dandanes posamezen kos otroškega oblačila sploh ni drag, vendar tisti, ki imate otroke, veste, da redko kupite le en kos oblačila, temveč je potrebno nabaviti celotno kolekcijo za posamezno sezono - torej, vse od kratkih hlač, kratkih majic, jopic, puloverjev, spodnjega perila (poleti kopalke), nogavic, parko ali vetrovko in seveda nenazadnje še čevlje. Razlog za tak način nabave otroških oblačil je preprost: otroci hitro rastejo. Tako ne govorimo več o nekaj evrih, temveč o nekaj sto evrih. Iz tega vidika se recikliranje starih oblačil ne sliši več tako neumno.
  2. Otroci v primerjavi z odraslimi redko nosijo eno oblačilo več dni skupaj (na primer spodnji del trenirke), saj so strokovnjaki pri iskanju packarij. Moja otroka imata neko oblačilo na sebi le nekaj ur. Mlajšega (1,5 let) preoblačim vsaj enkrat dnevno, starejši (5 let) pa že zna zdržati do večera. Ker imajo oblačilo na sebi le nekaj ur, je tako občutno manj obremenjeno kot če ga nosiš več dni skupaj. Frekvenca pranja nekega otroškega kosa oblačila je pri nas enaka frekvenci pranja nekega kosa oblačila odrasle osebe. Torej, s tega vidika ni to oblačilo nič bolj na udaru glede zapranosti kot ostala.
  3. Otroci se radi igrajo na tleh, se lovijo, plezajo, radi packajo in raziskujejo v kotičkih, kamor odrasla noga redko stopi ... skratka, sposobni so najti trdovratno umazanijo, ki jo je praktično nemogoče spraviti ven iz oblačila, strgano oblačilo pa je bolj vsakdan kot izjema, saj so veliko na kolenih in pogostokrat padejo. Meni se je že velikokrat zgodilo, da je sinu popolnoma novo majico ali kratke hlače v prvi uri nošnje uspelo popackati z neko sadno ali čokoladno zadevo, ki je nisem spravila več ven.
Kako zakriti logotipe promocijskih majic?
Če iz promocijskih odraslih majic ukrojite otroško majico, je logotip izredno preprosto zakriti z našitki. Spodaj prilagam primer majice, kjer sem to težavo rešila z našitkom. Ta majica je nastala iz dveh majic (ene modre in ene bele s promocijskim napisom). 

Promocijski napis je tista temna zabrisana packa na majici.
Napis zakrit z našitkom gusarske ladje in modrimi trakovi,
ki predstavljajo morje.
Z lepilom za tekstil se lahko kupljenemu našitku doda še elemente, ki
jih naredite sami iz istega blaga kot je majica.

Ni komentarjev:

Objavite komentar