torek, 5. junij 2012

Korak za korakom do kratkih hlač

Otroške fantovske kratke hlače
Že takoj na začetku opozarjam, da nisem poklicna šivilja. Nikoli tudi nisem hodila na šiviljski tečaj. Moje skopo teoretično znanje prihaja od moje mame, ki je poklicna šivilja in me je že v rosnih letih posadila za šivalni stroj ter me naučila osnov. Vse ostalo, kar presega osnove, pa so moja lastna amaterska prizadevanja, da si naberem čimveč izkušenj s ponesrečenimi poskusi. Zato obstaja verjetnost, da to, kar bo predstavljeno v današnjem blogu, ni ravno teoretično popolnoma pravilno. Če vas je nekdo naučil boljšega in lažjega načina šivanja kratkih hlač, se držite naučenega pristopa in moje blogovske kratke hlače vzemite bolj za šalo kot zares.

Šivanje kratkih hlač bi na kratko lahko povzela v naslednjih korakih:
1. Krojenje
     a) preris kroja s krojne pole
     b) urezovanje kroja iz blaga
2. Šivanje
     a) prednji del
     b) zadnji del
     c) stranski šiv prednjega in zadnjega dela
     č) šiv razkoraka
     d) zalikanje in šivanje roba v pasu
     e) zalikanje in šivanje roba dolžine hlač

V nadaljevanju sledi razširjena razlaga posameznih korakov po mojih najboljših prizadevanjih, da zajamem bistveno. Vendar najprej še nekaj besed o tem, kaj boste potrebovali.

Kroj
Osnova za izdelavo česarkoli je kroj. Pri nas je najbolj razširjena revija s kroji Burda. Nekaj krojev lahko dobite tudi brezplačno na internetu, vendar priporočam obisk knjižnice, kjer si Burdo lahko izposodite in po vrhu vsega še izberete kroj, ki vam resnično najbolj ustreza. Opozoriti moram, da bo potrebno prelistati kar nekaj izdaj te revije, če boste iskali kakšne enostavne kroje za fantovske kratke hlače.

Blago
Ko imate kroj, boste vedeli, koliko blaga boste potrebovali. Na splošno se za hlače jemlje dolžino. Torej, v dolžino izmerite prerisan kroj kratkih ali dolgih hlač, temu dodate še 2-3 cm za robljenje in 3-6 cm za elastiko v pasu (glejte 6. točko pod rubriko Šivanje), pa še 2-5 cm za krčenje in pridete do dolžine, ki jo morate minimalno nabaviti. Če ste si omislili žepe, je potrebno temu primerno nabaviti več blaga. Če boste kroj prerisovali iz Burde, pa vam bo to tako ali tako tam pisalo. Ko ste blago kupili, ga obvezno operite v pralnem stroju na temperaturi, na kateri nameravate kasneje prati hlače in posušite v sušilnem stroju, če nameravate oblačilo sušiti na ta način.

Elastika
Naslednje, kar boste potrebovali je elastika za pas. Splošno velja, da potrebujete toliko elastike, kolikor je obseg vašega pasu. Vendar se vam lahko zgodi, da vam pot prekriža elastika malce slabše kakovosti (kar pomeni, da bo prej popustila) in v tem primeru je bolje odrezati kakšen centimeter manj kot je obseg vašega pasu. Kako vedeti, katera elastika je katera? Dokler ne boste preizkusili obeh hkrati, boste verjetno to težko ugotovili. Tista, ki bo prej popustila se občutno lažje razteguje od tiste, ki bo bolje kljubovala večkratnemu pranju in raztegovanju. Slednja tudi deluje kompaktnejše in debelejše.
Elastike prodajajo v različnih širinah. Za otroške hlače jaz osebno uporabljam elastike širine 15-20 mm. Za ženske hlače uporabljam 25-30 mm, medtem ko za moške minimalno 30 mm. Če ste v dvomih, premerite elastiko na kakšni trenirki, ki jo imate zagotovo doma v omari.

Pripravite si še sukanec, škarje, merilni trak oziroma "meter" po domače, šivalni stroj in likalnik.

1. KROJENJE
Krojite lahko na dva načina. Prvi način je, da blago prepognete po dolžini in hkrati urežete dva prednja in dva zadnja dela. Drugi način pa je, da blago razgrnete in vsak del urežete posebej, in sicer prednja dela dvakrat in zadnja dela dvakrat. Pri urezovanju dodajate 1 cm naokoli kroja za šiv. Ne pozabite, da na dnu hlačnic dodate vsaj 2 cm za rob in v pasu širino elastike + 1,5 cm! Kroj položite na blago, ga z nečim obtežite ali pričvrstite z bucikami, da se ne premika pri rezanju. Lahko ga tudi obrišete s svinčnikom za risanje po blagu.

Dva načina urezovanja

Potek glavne niti na blagu
Ne glede na izbrani način urezovanja, pa mora glavna nit na blagu potekati po liniji glavne niti na kroju (glejte sliko levo). Pri bombažnih tkaninah z iskanjem niti načeloma ne bo težav. Pri ostalih tkaninah (platno, lan idr.) jemljete "krajec" za glavno nit. Kaj je "krajec"? To je rob blaga skrajno levo in desno, ki je ponavadi posut z drobnimi luknjicami. Druga značilnost tega roba je, da je lahko poln mehkih, kratkih nitk. Žal nimam nobenega novega blaga doma, da bi vam ga lahko pofotkala in sliko pripela k temu prispevku, zato boste to radovednost lahko potešili šele z obiskom trgovine, ki prodaja raznovrstne tkanine.
Če se bo kdo slučajno lotil urezovanja hlač iz pliša, pa je poleg iskanja glavne niti, treba biti pozoren še na to, da se pri polaganju kroja na blago, le-ta z lične strani počeše navzdol. Jaz sem enkrat pozabila na to malenkost in sem imela tako na dnevni svetlobi eno hlačnico temnejšo od druge.

2. ŠIVANJE

Splošna navodila:
Vse osnovne dele sestavimo skupaj z navadnim ravnim šivom, in sicer 1 cm od zunanjega roba. Te šive nato obšijemo s cikcak šivom. Namen tega šiva je, da se rob blaga ne začne parati. slika levo spodaj
Raven šiv in cikcak šiv
Šiv 'dva v enem'







Druga možnost šivanja pa je šiv, ki združuje cikcak in raven šiv v enem. Če ga vaš šivalni stroj ima, si lahko s tem izborom občutno skrajšate čas šivanja. slika desno zgoraj

Šivanje kratkih hlač

1. Najprej sešijemo skupaj sedalo zadnjih dveh delov hlač kot prikazuje slika levo. Šiv, ki ga moramo narediti, je predstavljen s prekinjeno črto. Šiv polikamo (vseeno v katero smer).
2. Nato sešijemo skupaj sedalo prednjih dveh delov hlač. Šiv ponovno polikamo.
                                                                                                                                               



3. Na prednji ali zadnji del hlačnic
                                                                                    prišijemo žepe ali našitke.

4. Nato sestavimo skupaj prednji in zadnji del hlačnic ter prišijemo dela ob straneh skupaj kot prikazuje slika. Oba šiva polikamo nazaj proti zadnjemu delu hlač.
Prišijemo žepe ob straneh, če jih imamo (o tem samostojen prispevek v kratkem).

5. Sledi šivanje razkoraka. Tu je pomembno, da se osrednja šiva prednjega in zadnjega dela med nogami stikata. Na priloženi sliki imate ta del označen s sivim krogcem. Da bi dosegli ta cilj, uporabite bucike. Prvo buciko vstavite na označen središčni del med nogami in nato zabuckajte pot navzdol po hlačnici. Šiv polikamo.

                                                                                    6. Z likalnikom zalikamo v pasu 3-6 cm
                                                                                    roba za  elastiko, odvisno od njene
                                                                                    širine oziroma koliko cm za pas ste
                                                                                    sploh dodali pri urezovanju kroja. Jaz
                                                                                    za elastiko širine 18 mm zalikam 2,5
                                                                                    cm roba (pri urezovanju dodam 3 cm).
                                                                                    Če to počnete prvič, zalikajte
                                                                                    širino elastike + 1,5 cm.

7. Poklicne šivilje bi sedaj elastiko prišile na obeh koncih skupaj, jo delno vstavile v zalikan del pasu in ga zašile. Mi tega ne bomo počeli. Ta amaterka tukaj je to večkrat poskusila in vam z gotovostjo lahko povem, da se ni vse skupaj končalo le z vijugastim šivom, temveč tudi s prišito elastiko na določenih odsekih. Temu pa je sledilo paranje. Preprosto sem po več neuspelih poskusih nad tem obupala in se sedaj poslužujem druge tehnike. Rob v pasu predhodno zašijem in pustim zadaj v pasu dovolj luknje, da lahko vanjo vstavim elastiko, jo pripeljem na drugi konec, dela elastike pričvrstim skupaj (raven ali cikcak šiv, večkrat šivamo naprej in nazaj), ta del nato potegnem v pas in zašijem luknjo.

Vdevanje elastike v pas - korak za korakom

8. Preostane le še robljenje dolžine. Z likalnikom zalikamo na dnu hlačnic 2 cm oziroma kolikor cm smo pač dodali za rob pri urezovanju in nato ta zalikan del zašijemo.

Čas izdelave: 1 ura (brez žepov)


Nenavadno poziranje mojega 5-letnika
v novih kratkih hlačah.  

Ni komentarjev:

Objavite komentar