sreda, 4. april 2012

Barvanje pirhov z naravnimi barvili


Odkar imam otroka sem postala bolj naravno osveščena, kar med drugim pomeni tudi, da  velikonočna jajca barvam z "naravnimi barvami", čeprav se včasih sprašujem, zakaj se sploh trudim, ker otroka tako ali tako trdo kuhanih jajc ne jesta, celo najmlajši, ki poje vse, kar mu pride pod roke, in mogoče bi bilo iz tega vidika celo bolj zabavno barvanje v živahnih umetnih barvilih.

Ko govorim o naravnih barvilih mislim na sestavine, ki jih najdemo v skoraj vsaki kuhinji in seznam le-teh je res dolg ter zajema skoraj celotno barvno lestvico. Debata o učinkovitosti teh barvil se vsako leto razvname tako po blogih kot različnih forumih in družabnih omrežjih, velikokrat pa se o tem razglablja tudi za dobro obloženo mizo, kjer se "naravni pirhi" velikokrat poskušajo neuspešno kvalificirati v tekmovanje z "umetno barvanimi". Dejstvo pa je, da bodo pri živahnosti barv vedno zmagovalci pirhi barvani z umetnimi barvami. Pirhi barvani z naravnimi sestavinami so po večini rjavih barv, razlikujejo se le v odtenkih.

Sledi opis mojih dosedanjih izkušenj pri barvanju jajc s temi naravnimi sestavinami. Vseh še nisem preizkusila, ker imam vsako leto na repertoarju največ tri naravna barvila. Moje prvo naravno barvanje je bilo s čebulnimi olupki. Jajca, ki kuhamo skupaj z olupki rjave čebule, ne bodo obarvala jajc, razen če smo v lonec vrgli popolnoma bela jajca, takrat lahko upamo na svetlo rjavo barvo. Nekaj drugega pa lahko pričakujemo od olupkov rdeče čebule, ki pa dejansko pokažejo nek rezultat v obliki temno rjave do temno rdeče barve. Več kot učinkovito je tudi barvanje v rdečem vinu Teran, kjer se jajce obarva v lepo vijoličasto barvo, na vrhu jajca pa se naredijo tudi majhni kristalčki, ki se lepo svetlikajo na svetlobi. Za neučinkovito pa lahko štejem barvanje jajc v vodi, kjer se je istočasno kuhala špinača, kjer se je doseganje zelene barve izkazalo za nedosegljivo sanjarjenje. Dokaza za ta naravna barvila žal nimam, ker pred leti nisem vedela, da bom kdaj pisala na to temo blog. 


Rezultat današnjega barvanja s kurkumo in rdečo papriko pa lahko vidite s priložene fotografije. Največ upanja sem imela za kurkumo, saj ima zelo močen pigment, še posebno, če sodim po tem, da mi je najmlajši poštancal celo kuhinjo in še sebe z rumeno kurkumo, a na jajc se je prijelo bore malo barve, pa še to v lisah. Rdeča paprika je bila eno veliko razočaranje, ki se lahko kosa s špinačnim. Jajce bi se moralo obarvati v opečnato rdečo, a kot lahko vidite ni videti nobenega praktičnega barvnega učinka. 

Proti večeru sem se lotila še barvanja v kavi in moja pričakovanja o temno rjavi so bila potopljena, ko sem dobila to svetlo rjavo barvo, ki bi jo lahko poimenovala bela kava ali mogoče kakav v mleku. 



Moje letošnje barvanje jajc z naravnimi sestavinami se je končalo, za vas pa se mogoče šele pričenja, zato sem spisala recept za vse tiste, ki se želite v tem preizkusiti tudi sami:

  1. Jajca operemo v milnici. Jaz sem si za svojega kar fino namilila roke (naravno trdo milo!) in nato mimogrede oprala še jajc, sprala ter ga nežno položila v lonček.
  2. Jajca položimo v nekovinsko posodo (tj. emajlirano).
  3. Dolijemo hladno vodo, dodamo skrivno naravno sestavino (več te sestavine kot damo, močnejši bo barvni učinek) in 2 žlici kisa na en liter vode.
  4. Zavremo in nato zmanjšamo toliko, da le rahlo vre približno 15 do 20 minut. Lahko vre pokrito. Če je manj jajc, potem lahko vre manj časa, ampak jajca pustimo še nekaj časa v vodi, da se barva bolj prime. Na splošno velja, da jajca pustimo v vodi toliko časa, da dosežemo barvni učinek. 
  5. Ko je barvni učinek dosežen, jajce obrišemo s papirnato brisačko in jih nekam položimo, da se shladijo.

Opozorilo: 
Vsa jajca je potrebno shraniti v hladilnik, 
tista, ki so se namakala v vroči ali mlačni vodi več ur, pa ne smete jesti.

Nekatere skrivne naravne sestavine pa so (barvni učinek je pričakovan, ne dejanski, ki ga boste dosegli):

  • borovnice; barvni učinek: lila
  • brusnični sok; barvni učinek: svetlo roza
  • grozni sok; barvni učinek: modro-siva
  • kava (dala 6 zvrhanih žlic na 2 dcl vode); barvni učinek: rjava
  • kurkuma (dala 3 zvrhane žličke v 2 dcl vode); barvni učinek: rumeno-zelena
  • paprika v prahu (dala tri zvrhane žličke na 2 dcl vode); barvni učinek: opečnato rdeča
  • rjavi čebulni olupki (dala olupke kakšnih 10 čebul na liter vode); barvni učinek: svetlo rjava
  • rdeči čebulni olupki (dala olupke kakšnih 10 čebul na liter vode); barvni učinek: temno rjava do temno rdeča
  • rdeče vino (za barvanje s Teranom je poseben recept!); barvni učinek: vijoličasta
  • rdeče zelje (zavreš nekaj skodelic narezanega zelja in namakaš jajca čez noč); barvni učinek: modra
  • sok rdeče pese; barvni učinek: roza
  • špinača ali trava (dala eno skodelico nasekljane špinače na 2 dcl vode); barvni učinek: zelena

Ni komentarjev:

Objavite komentar