četrtek, 5. april 2012

Kako do motiva na naravno barvanem pirhu



Jajce pobarvano v kavi z matrico črke B in čebelice.

Z naravno barvanimi jajci sem se prvič srečala pri teti. Bila sem navdušena nad temno rjavimi prhi, ki so bili okrašeni z motivi (matrico) marjetice, trobentice in drugim pomladanskim cvetjem. Takšnih jajc do tistikrat nisem videla, saj smo doma pirhe barvali s klasičnimi umetnimi barvami. Punce smo barvale na balkonu (mama nas je tja poslala verjetno zaradi packarije), kjer smo trdo kuhana jajca pomakale v modro, rdečo, rumeno in zeleno barvo. Po barvanju so sledile še kakšne nalepke, drugače pa premaz s špehom, da so se jajca lepo svetila (in tudi dišala). V najstniških letih pa me je v tem velikonočnem času pot slučajno zanesla do tete, ki je imela pirhe pobarvane v lepi rjavi barvi in za nekoga, ki je bil vajen pirhov živahnih barv, so bila ta jajca izredno zanimiva, saj do takrat sploh nisem vedela, da je takšno naravno barvanje mogoče. Spomnim se, da sem teto temeljito izprašala, kako se je tega lotila in do danes mi je vse skupaj ostalo v spominu, tako da lahko to znanje delim z vami. Z razliko od prejšnjega prispevka, bo tokrat govora predvsem o matricah na naravno obarvanih jajcih, medtem ko si lahko več o barvanju pirhov z naravnimi barvili preberete s klikom na to povezavo.

Teta mi je takrat zaupala, da motiv (matrico) na jajcu dobiš zelo preprosto. Potrebuješ le rožice, ki si jih predhodno nabral na travniku, strgane najlonke, jajca in naravno barvilo. Rožico nato položiš na jajce, vse skupaj zaviješ v najlon, zvežeš z elastiko in daš jajce v lonec z vodo in naravnim barvilom, da se zgodi čarovnija.

Moja tehnika pa je malce nadgrajena ali prilagojena, če hočete, ker omogoča, da niso vaši motivi priklenjeni le na travniške rožice in osnovno barvo tega motiva v barvi lupine jajca, temveč vam omogoča, da pirhu pustite svoj lastni pečat. 

Vas zanima, kako je nastal pirh z zgornje fotografije? Berite dalje.

Potrebujemo jajce, najlonske nogavice, matrico iz papirja in elastiko.
1. List papirja pobarvamo z voščenko v barvi, ki nam je všeč, in sicer po obeh straneh (za vsak slučaj). Svojega sem pobarvala z oranžno barvo. Voščenka naj bo mehka oziroma mastna. Tisti, ki imate otroke in cel kup voščenk doma, verjetno veste, o čem govorim. Obstajajo namreč voščenke, s katerimi z lahkoto rišemo po papirju in take, kjer se je potrebno malce bolj potruditi s pritiskom, da pustijo sled. Potrebujemo tiste prve, da se bo njena barva pretopila med kuhanjem na jajc. V vsakem primeru priporočam barvanje lista z voščenko, ker se v nasprotnem primeru papir namoči z obarvano vodo, v kateri se kuha jajc, in barva se s papirja prenese tudi na jajc in posledično bo vaš motiv eno navadno 'skropucalo' po domače povedano. 

2. Nato na obarvani del papirja narišite motiv oziroma matrico, ki bi jo radi prenesli na jajc. Možnosti so toliko neskončne kot vaša domišljija. Če se pa res ničesar ne spomnite, pa v Google (Slike) vpišite v iskalno polje besedo stencil in si izberite kakšnega iz tega svetovnega repertoarja.

3. Izrežite.

4. Izrezani motiv dajte na jajc in jajc oblecite v najlonsko nogavico. Zelo nategnite najlon in zvežite z elastiko (navadno gumico).

Del najlonske nogavice dobro nategnemo čez jajce.
Pri tem se bodo posamezne matrice razmaknile.
Matrica na jajcu je pripravljena na zgladitev pod hladno vodo. 
5. Jajce zmočite pod hladno vodo, da se papirček napoji z vodo in ga lahko lepo zgladite na jajcu. 

6. Jajc položite v lonec in nalijte hladno vodo. Dodajte naravno sestavino, ki bo jajc obarvalo. Za več o tem si preberite Barvanje pirhov z naravnimi barvili

7. Kuhajte jajc od 15 do 20 minut na zmernem ognju. Ko je dosežen želen barvni učinek, z jajca odstranite najlon in papirnato matrico (pazite, ker je vroče!) ter ga osušite s papirnato brisačko. 

Jajce se obarva skladno z naravnim barvilom
(v mojem primeru se je pač pobarvalo rjavo, ker sem barvala v kavi),
matrica črke B in čebelice pa je oranžna,
ker se je barva voščenke s papirja prenesla na jajc
(vendar se to ne zgodi v celoti).


Ni komentarjev:

Objavite komentar