ponedeljek, 2. april 2012

Kaj vse je lahko knjižni zaznamek?


Knjižni zaznamek za žabico
(plišasta igrača), ker njen lastnik
obožuje srčke.
Knjige v tiskani obliki so dobile resnega konkurenta v e-bralnikih, ki se kot kak virus nezadržno širijo po knjižnem trgu. Pri nas na srečo zadeva še ni tako razširjena, zato so takšni in drugačni knjižni zaznamki še vedno aktualni. Temu je tudi botrovala odločitev, da o njih napišem prispevek, preden jim dokončno odklenka, saj vsi vemo, da pri e-bralnikih zaznamkov v fizični obliki ne potrebujemo. 

Pri nas doma obožujemo knjige, a vsak iz drugačnega razloga. Eden jih rad bere, drugi jih rad zbira, ker pravi, da nima časa za branje, tretji jih prelistava zaradi slik, četrti pa jih večinoma nehote uničuje. Smo redni obiskovalci knjižnice, ker preprosto nimamo doma toliko prostora, da bi si lahko privoščili vrsto knjižnih omar. Tako domov prinašamo cele kupe knjig in posledično potrebujemo veliko knjižnih zaznamkov, predvsem zaradi mene, ker rada berem več knjig hkrati. 

Knjižni zaznamek muca za nečakinjo,
ki ima rada mucke.
Toliko, kolikor imam doma knjig, toliko različnih zaznamkov kuka iz njih. Pri meni lahko zaznamek postane vse, kar je trenutno pri roki. Preizkusila sem, kako se obnesejo lističi toaletnega papirja ali robčki, mobilni telefon (ni priporočljivo, ker lahko pozabiš, v katero knjigo si ga vtaknil), kabel od slušalk, gumica za lase, špangica, papirčki, samolepilni lističi (ti so res fajn, ampak ne vedno pri roki), revija ali časopis, platnica neke druge knjige, kapljice za nos, celo makaron (ne kuhan!), spodnje perilo, krtača za lase, pokrovčki od kozarcev za vlaganje, žličke … skratka, seznam je tako dolg, da bi resno ogrozila razpoložljivost virtualnega prostora tega bloga, ker je skoraj ni stvari v stanovanju, ki ne bi bila prisiljena v to vlogo. Če bi me vprašali, kaj se je do sedaj še najbolje obneslo, bi rekla, da tisti trakovi, ki so prilepljeni na vrhu knjige. Jaz osebno bi vse knjige opremila z vsaj enim takšnim zaznamkom, le pri kuharskih knjigah ne bi skoparila in bi jih dala najmanj deset! Imam eno kuharico s tremi takšnimi zaznamki v obliki trakov, pa iz nje še vedno štrli cel kup listkov. 

Knjižni zaznamek za mojo sestro, profesionalno fotografinjo.
Ker smo taki ljubitelji knjig, jih zato pogosto tudi podarjamo, verjetno na veselje tistih, ki jih imajo radi in žalost tistih, ki jih ne berejo pogosto. Doma narejen knjižni zaznamek z osebno noto, pa je lahko tudi lušten dodatek k takšnemu darilu. Predstavila vam bom izdelavo enega.

Vse tri zaznamke predstavljene na slikah sem naredila iz DAS mase, ker je pač najcenejša (v primerjavi s FIMO maso). Muco sem odtisnila s pomočjo modela za plasteline (to je ena izmed prednosti, če imaš otroke), fotoaparat je bilo najlažje izdelati, saj sem oblikovala kvader za fotoaparat, valj za objektiv in majhen kvader za bliskavico, zadaj pa sem nalepila miniaturno sliko svojih otrok za ponazoritev displeya. Srček, o katerem bo največ govora na tem blogu, pa sem naredila iz kroglice, ki sem jo nato oblikovala v srček.

DAS maso je mogoče dobiti v beli ali tej oranžni barvi kot je prikazano na sliki. Občutek pri obdelovanju je podoben občutku dela z glino. Torej, najprej naredimo kroglico s premerom približno 2,5 cm, nato pa iz nje oblikujemo srček.

Na sredino srčka z zobotrebcem skozi in skozi naredimo luknjico (tj. luknja na sprednjem in zadnjem delu srčka). Druga slika prikazuje, kako z zobotrebcem naredimo luknjico približno 1 cm globoko še spodaj na dnu srčka, kamor bomo vtaknili trak in vrvico, ki bosta služila kot zaznamek. 

Ko se DAS masa posuši, lahko pride do rahlih neravnin, zato jo med sušenjem obračamo. Suši se približno 24 ur. Moj srček (skrajno leva slika) je močno zdelan, ker ga je v roke dobil najmlajši sin in ga nekajkrat vrgel na tla še preden se je do konca posušil. Kolikor je bilo mogoče, sem ga spravila nazaj skupaj, vendar čudeža nisem mogla narediti. Ko se srček posuši, ga obrusimo z brusilnim papirjem (100 ali 120). Na mojo nesrečo smo doma imeli le grob brusilni papir (60) in ga zato nisem mogla lepo zgladiti. Po brušenju je na vrsti barvanje z akrilno barvo.

Material, ki ga bomo potrebovali: roza trak in bela vrvica (dolžino si sami izberite glede na knjigo), roza kroglice različnih velikosti, roza srčka iz filca, bela mreža iz katere izrežemo dva srčka (enega velikega in enega majhnega), dve perlici v obliki srčka. 

Na srček iz filca položimo srček iz mrežice, nato pa nanju prišijemo eno roza perlico in eno perlico v obliki srčka kot je prikazano na sliki skrajno levo. Na sredi lahko vidite, kakšen je izgled srčka z zadnje strani. Ko smo to naredili za oba srčka iz filca, ju prišijemo na srček iz DAS mase, za kar nam sedaj pride prav tista luknjica na sredi srčka. Srčka iz filca lahko na vsaki strani malce prilepite z lepilom, da se vam ne bosta obračala v vse smeri. 

V spodnjo luknjico srčka kanemo kapljico super lepila, kapljico pa tudi na sam roza trak, kamor nato položimo vrvico, ki jo ovijemo s trakom ter vtaknemo v spodnjo luknjico. Upam, da ste naredili dovolj veliko luknjico. Z zobotrebcem si tudi pomagamo pri vdevanju traku skozi kroglice. Ko smo nanizali vse kroglice na trak, na koncu naredimo vozelj kot je prikazano na zadnji sliki. Isto naredimo z belo vrvico. 

Pa ste končali!

P.S.: Otroški knjigi sta produkt založbe Učila, če bi se slučajno kdo spraševal. To ni reklama! Ne vem pa, katera založba je izdala drugo knjigo (Angelska števila), ker je nisem pofotkala jaz niti je nimam doma.

Ni komentarjev:

Objavite komentar