sreda, 11. april 2012

Obesek (denarnica) za ključe Panda

K šivanju tega obeska, ki služi tudi kot denarnica za kovance, sem se spravljala že vse od Božiča in ko me je pred nekaj dnevi kontaktirala sestra, da mama išče en velik 'baby cute' obesek za svoje ključe, sem pomislila, da bi se pa mogoče tokrat le lotila tega projekta. Pred tem sem izvedla obvezno meditacijo, ki jo izvajam, kadarkoli se nečesa prvič lotim. To ni tista prava meditacija, ko poskušaš ne misliti na nič, ampak tista, kjer v mislih izpelješ stvar od začetka do konca, da ugotoviš, kateri koraki so potrebni za izvedbo, kakšno bo njihovo sosledje, kje se lahko pojavijo morebitni problemi in kako jih odpraviti. Dejansko ima ta moja meditacija s tisto pravo skupno le eno točko - da imam zaprte oči. V tem meditativnem stanju sem toliko časa, dokler ne pogruntam celotnega postopka. S tem sem opravila že 80 % dela, 10 % porabim za to, da sploh začnem, in 10 % za dejansko izvedbo. Ta obesek je bil ekspresno hitro gotov v primerjavi z ostalimi mojimi projekti. Panda pa je bila izbrana, ker mi je sestra namignila, da si mama v trgovini ogleduje obeske pand.

Pande kot živalski totem zaradi svoje črno-bele barve predstavljajo yin-yang simbol, ki poudarja pomembno ravnovesja med moško in žensko energijo. Pandam se pripisuje mistične moči, odganjanje zlih duhov in preprečevanje nesreč. So simbol miru, sreče, višjega znanja in diplomacije. Duši omogočajo doseganje višjega znanja in da pride do spoznanja, da je edinstvena in sposobna. Panda zagotavlja, da samemu sebi daješ to, kar potrebuješ in si zaslužiš. Sporoča, da je potrebno obrniti hrbet skrbem in problemom.

Kaj bomo potrebovali?
Bel in črn filc, lepilo za tekstil, skrito zadrgo (ne navadno!) v beli ali črni barvi, polnilo (za te namene imam kar eno staro okrasno blazino, ki jo počasi praznim), mosgumi bele barve, po potrebi kristalčki (to 'krancljanje' lahko mirne vesti izpustite), okrasni trakovi in kovinsko zaponko/obroček, da bomo nanjo lahko obesili ključe.

Krojni načrt za izdelavo tega obeska dobite s klikom na to povezavo.

Pa se lotimo dela! Po krojnem načrtu izrežite potrebne dele in sledite spodnjim navodilom.


Slika levo: Na roko ali s šivalnim strojem zašijemo zgornjo polovico ušes, obrnemo in napolnimo s polnilom.
Slika desno: Napolnjena ušesa z bucikami pripnemo na večji izrezan bel krog tako kot prikazuje slika. Med obema ušesoma z buciko pripnemo tudi bel trak, skozi katerega bomo kasneje dali kovinsko zaponko/obroček.


Slika levo: Z drugim večje izrezanim belim krogom vse skupaj (glej prejšnjo sliko) prekrijemo. Del ušes, ki štrlijo izven tega kroga, porežemo. Nato spodnji in zgornji del kroga (skupaj z ušesi in trakom) prišijemo, vendar pazimo, da spodaj pustimo toliko odprtine, da bomo vanjo namestili zadrgo (glej krojni načrt).
Slika desno: To bi morali dobiti, ko ste zašito zadevo obrnili. Na vrhu je trakec za obroček, ob straneh so s polnilom napolnjena ušesa, spodaj je dovolj velika odprtina za zadrgo.


Slika levo: Sedaj skupaj zašijemo še za malenkost manjša dela belega kroga. To je del, ki ga bomo vstavili v pandino glavo. Tudi ta dva dela zašijemo le do odprtine za zadrgo. Ko smo to storili, se lotimo lepljenja zadrge. 
Slika desno: Zadrgo razpremo in eno stran nalepimo na nezašit del filca.


Slika levo: Ko smo zadrgo prilepili po eni strani, jo zapremo in prilepimo še na drugo stran kroga/filca tako kot prikazuje slika. Bodite natančni, da se vam bo zadrga lepo zapirala in odpirala. Odvečno zadrgo odrežemo (Pozor! Ne odrežite čisto pri odprtini, ampak kakšen centimeter dlje. Učvrstite z lepilom.)
Slika na sredini: Sredinski del kroga z zadrgo vstavimo v pandino glavo skupaj z izrezanim krogom iz mosgumi pene. Na vsako stran sredinskega dela vstavimo po en krog iz mosgumija.
Slika desno: Ko smo vse to storili, napolnimo s polnilom mesto med mosgumi peno in pandino glavo (zunanji del). To storimo zato, da je notranjost denarnice ravna, saj bi drugače polnilo naredilo izbokline tudi na notranji strani. Uporabimo malo polnila, ne pretiravajte.


Slika levo: S slike so razvidne posamezne plasti: filc (na zunanji strani), polnilo, mosgumi in notranji žepek z zadrgo. Zunanji del filca (pandina glava) prilepimo na zadrgo na obeh straneh. Na sliki je zadrga z ene (spodnje) strani že zalepljena. Zelo lepo lahko tudi vidite, kakšna je skrita zadrga.
Slika na sredini: Prilepimo črna kroga za oči.
Slika desno: Prilepimo prozorne kristalčke na črna kroga ali pa iz belega filca izrežemo dva majhna kroga. 


Slika levo: Prilepimo usta, čeprav so se nekateri prepirali z menoj, da je to nosek.
Slika na sredini: Pripravimo vrvico, da bomo obrobili zadrgo in skrili stik med filcem in zadrgo. Jaz sem tu kar razrezala en zavijalni trak, ki je imel ob strani vpeljano kovinsko žico. Vi lahko uporabite kaj drugega. Na vrh pandine glave po želji prilepite rožico ali kakšno drugo reč.
Slika desno: Prilepimo trak naokoli zadrge ob stiku le-te s filcem, da ta stik lepo skrijemo. Po mnenju nekaterih so tukaj sedaj nastala usta.


Pandino glavo še dodatno okrasite, minimalisti po duši pa boste najverjetneje zadovoljni že dva koraka nazaj. Dodajte še kovinsko zaponko/obroček in vaš obesek je končan!



Ni komentarjev:

Objavite komentar